Kümes Hayvanları Kongresi, Kayseri, Türkiye, 7 - 09 Ekim 2010, ss.7
Tavukçuluk sektöründe kümeslerde beslenen hayvan
sayısı ve hayvan yoğunluğu gün geçtikçe artmaktadır. Bu
artış genellikle sektördeki ekonomik etkinliğin artması,
daha fazla kapasiteli tesislerin inşası, tesislerin sahip
olduğu havalandırma, ısıtma, aydınlatma, yemleme ve
gübre idaresi imkanlarından kaynaklanmaktadır.
Tavukçuluk işletmelerindeki artış koku, toz ve gürültü gibi
bir takım çevresel yan etkileri de beraberinde
getirmektedir. Kümes içindeki hava kalitesi hayvanların
olduğu kadar kümes çalışanlarının da sağlığını olumsuz
etkilemeyecek düzeyde olmalıdır. Kümes çalışanları
gürültülü ekipmanların çevresinde çalışırken yüksek
sesten korunma önlemleri almalıdır. Kümes çalışanları
aynı zamanda barınaklar içinde mekanik ve elektrik
tehlikeleri ile de karşı karşıyadırlar. Bir takım tavuk
hastalıklarının çalışanlara bulaşması da gerekli tedbirlerle
önlenmelidir. Bu çalışmada zamanlarının büyük bir
kısmını barınak içinde geçiren kümes çalışanlarının
karşılaştığı sağlık ve güvenlik problemleri ortaya konmuş
ve bunların önlenmesi ve iyileştirilebilmesi için yapılması
gerekenler ve alınabilecek tedbirler verilmiştir.