INVESTIGATION OF POSSIBILITIES USING SNACK PUMPKIN VEGETABLE WASTES IN PELLET BIOMASS PRODUCTION


Demirel B., Gürdil G. A. K., Güneş A.

ISPEC 17. ULUSLARARASI MÜHENDİSLİK VE FEN BİLİMLERİ KONGRESİ , Praha, Çek Cumhuriyeti, 3 - 07 Mayıs 2025, ss.10-18, (Tam Metin Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Praha
  • Basıldığı Ülke: Çek Cumhuriyeti
  • Sayfa Sayıları: ss.10-18
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Tarımsal atıkların değerlendirilmesi hem çevresel sorunların azaltılmasına hem de ekonomik faydaların artırılmasına katkı sağlayan önemli bir süreçtir. Bu yeniden kullanım süreçleri, tarımsal atıkların çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesine yardımcı olurken, aynı zamanda döngüsel bir ekonomi yaklaşımını teşvik etmektedir. Özellikle biyokütleden enerji üretimi, fosil yakıt kullanımını azaltarak karbon salınımını düşürmekte ve sürdürülebilir enerji kaynaklarına erişimi artırarak iklim değişikliğiyle mücadeleye katkıda bulunmaktadır. Bu çalışmada, tarımsal üretim sırasında oluşan çerezlik kabak bitkisinin kök bölgesinin pelet biyokütle olarak değerlendirilmesi araştırılmış ve aynı zamanda hem çevresel hem de ekonomik açıdan önemli bir geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik çözümü ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu amaçla farklı özelliklerde elde edilen peletler için bazı fiziksel ve dayanım özellikleri belirlenmiştir. Çerezlik kabak kök bölgesi atıkları için nem oranı 8 mm parçacık boyutunda %10.9, 10 mm çapında %12.80, en yüksek materyal yoğunluğu değeri ise 248,5 g’dır. Basınç testinde elde edilen en yüksek değerler sırasıyla 8 mm çapında 0.650 kN, 10 mm çapında 0.585 kN, mekanik dayanıklılık testinde en yüksek değerler 8 mm çapında %97.82, 10 mm çapında %96.44, kırılma direnci testinde ise 8 mm çapında %91.25, 10 mm çapında %90.24 olarak hesaplanmıştır. Peletlerin hacim yoğunlukları 1533.85 mm3 ile 1783.04 mm3 arasında değişmiştir. Belirlenen bu özellikler için çerezlik kabak bitkisine ait pelet biyokütlenin standartlara uygun pelet özelliklerine sahip olduğu alternatif bir biyokütle kaynağı olarak değerlendirilebileceği ve aynı zamanda hem çevresel sorumluluk hem de ekonomik kazanç sağlamayı hedefleyen döngüsel bir ekonomik çözüm oluşturacağı düşünülmektedir.

Evaluating agricultural waste is an important process that contributes to reducing environmental problems and increasing economic benefits. These reuse processes help dispose of agricultural waste without harming the environment while encouraging a circular economy approach. In particular, energy production from biomass reduces carbon emissions by reducing fossil fuel use and contributes to the fight against climate change by increasing access to sustainable energy sources. In this study, the evaluation of the root zone of the snack pumpkin plant formed during agricultural production as pellet biomass was investigated and an attempt was made to present an important recycling and sustainability solution in both environmental and economic terms. For this purpose, some physical and strength properties were determined for pellets obtained with different properties. The moisture content for the snack pumpkin root zone waste was 10.9% at 8 mm particle size, 12.80% at 10 mm diameter, and the highest material density value was 248.5 g. The highest values ​​obtained in the pressure test were calculated as 0.650 kN in 8 mm diameter and 0.585 kN in 10 mm diameter, respectively; the highest values ​​in the mechanical strength test were calculated as 97.82% in 8 mm diameter and 96.44% in 10 mm diameter, and 91.25% in 8 mm diameter and 90.24% in 10 mm diameter in the breaking resistance test. The bulk densities of the pellets varied between 1533.85 mm3 and 1783.04 mm3. For these determined properties, it is thought that the pellet biomass of the snack pumpkin plant can be evaluated as an alternative biomass source with pellet properties that comply with the standards and will also create a circular economic solution that aims to provide both environmental responsibility and economic gain.