Arpa ve Macar Fiğ Hasılına Melas ve İnokulant Katkısının Silaj Kalitesi Üzerine Etkileri


UZKÜLEKÇİ H. H., KONCA Y.

X. Ulusal Zootekni Öğrenci Kongresi, Kayseri, Türkiye, 23 - 24 Nisan 2014, cilt.1, sa.1, ss.98

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Kayseri
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.98
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışma, arpa (Hordeum vulgare L.) ve macar fiğ (Vicia pannonica) hasılı karışımlarına melas ve inokulant (Lalsil®, Fresh (3 × 105Lactobacillus buchneri NCIMB 40788 /g taze materyal; Lallemand Animal Nutrition, Blagnac, France) katılarak yapılan silolanmasının besin madde kompozisyonu ve silaj kalitesine etkilerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada silaj materyali olarak hamur olum dönemindeki % 75 oranında arpa hasılı ve çiçeklenme başlangıcındaki %25 oranında macar fiğ hasılı kullanılmıştır. Arpa ve macar fiğ hasılları biçilip ot parçalama makinasında 5-7 cm uzunlukta kıyılmışlar ve arpa+macar fiği karışımına % 0.01, 0.03 ve % 0.05 inokulant ve % 1, 3 ve % 5 oranında melas ilave edilmiş ve 1 kg’lik vakumlu poşetlerde 60 gün süreyle silolanmışlardır. Araştırmada, silajlara ait kuru madde (KM), ham protein (HP), ham yağ (HY), ham kül (HK), ham selüloz (HS), asit deterjan selüloz  (ADF) ve nötral deterjan selüloz (NDF) içerikleri belirlenmiştir.

Arpa ve macar fiği karışımına % 5 melas ilavesi, KM oranını kontrol, inokulant ilaveli gruplar ve %0.1 melas ilaveli gruplara göre önemli derecede yüksek bulunmuştur (p<0.01). Muamelelerin silajlarda ham kül değerleri üzerine etkileri istatistiki olarak önemli bulunmamıştır (p>0.05). Ham protein oranı, % 5 melas ve %0.01 ilaveli grupta en yüksek bulunurken, %0.03 inokulant ilave edilen grupta en düşük bulunmuştur. Ham yağ oranı % 0.03 ve 0.05 inokluant katkılı gruplarda en yüksek, % 3 ve 5 melas katkılı grupta ise en düşük bulunmuştur (p<0.05). ADF ve NDF bakımından % 5 melas ilave edilen grupta en yüksek oranlar elde edilmiş ve bu grupta elde edilen ADF ve NDF değerleri kontrol ve inokulant katkılı gruplardan önemli derecede yüksektir (p<0.01). Silajlarda ham selüloz oranı, kontrol ve inokulant katkılı gruplarda melas katkılı gruplardan önemli derecede yüksektir (p<0.01). pH bakımından % 5 melas ilave edilen grupta en yüksek değer elde edilmiş ve bu grupta elde edilen değer diğer tüm gruplardan ve % 1 ve % 3 melas ilave edilen grubun pH değeri ise kontrol ve inokulant katkılı gruplardan önemli derecede yüksektir (p<0.01). Sonuç olarak, inokulant ve melas ilavesi arpa ve macar fiği karışımı silajında besin madde değerlerini etkilemiş olup en büyük değişimler % 5 melas ilave edilen grupta elde edilmiştir.