Amaç: Çocuk istismarı günümüzün en önemli sosyal problemleri arasında yer almaktadır. Bu çalışmada diş hekimliği öğrencilerinin çocuklarda istismara ilişkin bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde 2019 yılında eğitim gören birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci sınıf öğrencileri olmak üzere toplamda 483 öğrenci dahil edilmiştir. Öğrencilere çocuk istismarının fiziksel ve sosyal belirtilerinin tanımı, yasal ve etik sorumlulukları hakkında farkındalıkları ve öğrencilerin talepleri ile ilgili sorular içeren bir anket formu yöneltilmiş ve elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler ile ki-kare testi kullanılmış ve p<0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Öğrencilerin tamamı (% 100) anket formunu doldurmuştur. Öğrencilerin soruları doğru yanıtlama oranları sırasıyla birinci sınıflar % 68,9, ikinci sınıflar % 69,8, üçüncü sınıflar % 74,2, dördüncü sınıflar % 76,4 ve beşinci sınıflar % 79,7 şeklindedir. Üçüncü, dördüncü ve beşinci sınıfların doğru cevap oranları birinci ve ikinci sınıflardan istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksektir (p<0,05). Öğrencilerin çoğunluğu çocuk istismarı hakkında ileri eğitime ihtiyaç duyduklarını belirtmişlerdir. Sonuç: Diş hekimliği öğrencilerinin şüpheli çocuk istismarı vakalarının teşhis ve raporlanması ile ilgili eğitim gereksinimleri karşılanmalıdır.
Background: Child abuse is one of the most important social problems of today. In this study, it was aimed to evaluate the knowledge and attitudes of dental students about abuse in children.
Methods: The study included first, second, third, fourth and fifth study years students (total of 483 students) at Faculty of Dentistry of the Erciyes University in the school year of 2019. A questionnaire including questions about the definition of the physical and social symptoms of child abuse, their awareness of their legal and ethical responsibilities and requests made by students was directed to the students and the data obtained were evaluated. Descriptive statistics and chi-square test were used to evaluate the data and p<0.05 was considered significant.
Results: All students filled the questionnaire. The correct answers of the students are 68.9 % first grades, 69.8 % second grades, 74.2 % third grades, 76.4 % fourth grades, and 79.7 % fifth grades. Correct response rates of third, fourth and fifth grades were statistically significantly higher than first and second grades (p<0,05). The majority of students reported that they needed further education about child abuse.
Conclusion: The training needs of dental students about the diagnosis and reporting of suspected child abuse cases should be met.