Ulaş F. (Yürütücü), Yetişir H., Ulaş A.
TÜBİTAK Projesi, 2019 - 2020
Biber üzerine yürütülmekte olan
bir Ar-Ge projesinden (doktora çalışmasında) elde edilen veriler göstermiştir
ki, denemede kullanılan biber saf hatları arasında agronomik, fizyolojik ve kök
morfolojik karakter özellikleri bakımdan büyük bir genotipik farklılık vardır. Fakat,
biber genotipleri arasında meydana gelen bu genotipik farklılıklar, optimal bir
hyroponik besin çözeltisi ortamındaki uygun yetiştirme koşullarında ortaya
çıkan neticelerdir. Dolayısıyla, optimal koşullar değiştiğinde ve bitkiler olumsuz
toprak koşulları ile karşı karşıya kaldığında, aynı biber saf hatları acaba nasıl
bir agronomik, fizyolojik ve kök morfolojik tepkiler gösterip, ne tür bir üstün
karakterler ortaya sergileyebileceklerdir? Bitkilerde özellikle kök morfolojik ikincil
karakterler, kök sisteminin doğrudan maruz kaldığı olumsuz toprak koşullarına
karşı adaptasyon ve dayanıklılık açısından büyük bir öneme sahiptir. Doğada
genetik olarak üstün kök morfolojik karakter özellikleri bünyesinde taşıyan her
hangi bir genotip, bu özellikleri taşımayan diğer genotiplere göre her zaman daha
avantajlı olup, farklı abiyotik stres (tuz, ağır metal, kuraklık, düşük azot
vs.) koşullarında bitki gelişimi, verim ve ürün kalitesi bakımından daha yüksek
bir performans sergileyebilmektedirler. Tüm bu bilgiler ışığında, daha önceki
çalışmada kullanılan farklı biber saf hatlarında bu üstün kök karakter özelliklerini
taşıyan genotiplerin taranarak tespit edilmesi önemli bir konu olarak
gözükmektedir. Böylece, yürütülmekte olan bir doktora çalışması sayesinde yeni bir
Ar-Ge proje fikri gelişmiştir. Bu bakımdan, bu projenin temel hedefi ve gerekçesi;
hem dünyada, hem de ülkemizde tarımsal ekonomi, gıda ve beslenme açısından önemli
bir sebze olan biberde farklı genotiplerin bir abiyotik stres faktörü olan azot
(N) noksanlığına karşı nasıl bir dayanıklılık (etkinlik) ve performans sergileyeceklerini
ve azot etkinliğinde aşılamanın nasıl bir destekleyici rolünün olduğunu araştırmaktır.
Bu bakımdan bu projenin birinci aşamasında, farklı biber genotipleri kontrollü
hyroponik besin çözeltisi ortamında iki farklı azot dozu kullanılarak (yüksek-azot:
3.0 mM N, düşük-azot: 0.3 mM N) fizyolojik ve kök morfolojik azot alım ve kullanım
etkinlik özellikleri (N-etkin, N-etkinsiz) bakımından taranacaktır (screening).
Projenin ikinci aşamasında ise, azot alım ve kullanım etkinlik özellikleri (N-etkin,
N-etkinsiz) tam olarak karakterize edilmiş biber genotiplerden bazıları
seçilerek, birbirleri üzerine karşılıklı (reciprocal) aşılanmak suretiyle hyroponik besin çözeltisi ortamında azot etkinliğinin aşılama
ile arttırılması hedeflenmiştir. Ayrıca, seçilen biber saf hatlarının karşılıklı
(reciprocal) aşılanması sayesinde de, köklerin mi yoksa toprak üstü aksamın mı
azot metabolizmasında etkili olduğu fizyolojik ve kök morfolojik karakterler
bakımından belirlenebilecektir.