Tuz Stresi Altında Melatonin Uygulamalarının Soğan ın Allium cepa L Verim ve Kalite Parametreleri Üzerine Etkileri


Creative Commons License

HANCI F. (Yürütücü), YAĞMUR F.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2019 - 2021

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ekim 2019
  • Bitiş Tarihi: Ağustos 2021

Proje Özeti

Bu çalışmada ilk kez melatoninin soğanın verim ve kalite parametreleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışmada, baş ve tohum üretim süreçleri ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Soğan baş üretiminde dört farklı ticari çeşidin tohumları kullanılmıştır. Tohum üretiminde ise Çorum Moru adlı yerel bir çeşide ait başlar kullanılmıştır. Melatonin her iki deneyde de 1 μM, 2 μM, 4 μM ve 8 μM dozlarında kullanılmıştır. Melatonin, fide aşamasında yapraklara iki kez püskürtülerek ve başların dikimden önce 24 saat boyunca solüsyonda bekletilmesi şeklinde uygulanmıştır. Tuz stresi, 0, 100 mM, 200 mM ve 400 mM NaCl içeren sulama programıyla oluşturulmuştur. Çalışma sonucunda, baş üretimi sürecinde, sulama suyu tuzluluğu, farklı melatonin dozları ve genotiplerin üçlü interaksiyon etkilerinin baştaki halka sayısı, kuru kabuk sayısı, suda çözünür kuru madde miktarı ve baş ağırlığı parametreleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Tohum üretimi denemesinde ise, sulama suyunun tuzluluğu ve farklı melatonin dozlarının interakisyon etkisi, başların dikim sonrası yaprak sayısı ve bu yaprakların uzunluğu hariç, tüm çiçeklenme, tohum verimi ve tohum kalitesi parametreleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. Tüm sonuçlar bir arada değerlendirildiğinde, genotiplere ve tuz dozlarına göre değişmekle birlikte 8 µM melatonin uygulamasının, tuz stresi koşullarında soğan verimi, tohum verimi ve tohum kalitesi üzerinde olumlu etkileri olabileceği değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimeler: Melatonin, Soğan, Tohum, Tuz stresi