Kitosanın Yonca Silajı Kalitesine Etkilerinin Belirlenmesi


Büyükkılıç Beyzi S., Sırakaya S.(Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2020 - 2021

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ocak 2020
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2021

Proje Özeti

Yonca (Medicago sativa L.) genellikle hayvan beslemede kullanılan çok yıllık bir baklagil türü bir bitkidir. Yüksek besin kalitesi, verim ve adaptasyon yeteneğinden dolayı dünyanın en önemli baklagil türü yemlerinden biridir. Hayvancılık işletmelerinde kullanılan önemli bir protein kaynağı olup, süt-besi sığırları, atlar, koyunlar, keçiler ve bazı evcil hayvan sınıflarının beslenmesinde kullanılan rasyonların, temel bileşenlerinden biridir. Yoncanın hayvan beslemede kullanımı genel olarak kuru ot şeklindedir. Son yıllarda gelişen metotlar ve gereksinimlerden dolayı yoncanın silaj olarak kullanımı da yaygın hale gelmiştir. Silaj; nem oranı yüksek yemlerin hasat sonrası oksijensiz bir ortamda, çözünebilir karbonhidratlarının fermantasyonu sonucu, yemlerin besin değerinin korunması ve uzun süreli kullanılmasını amaçlayan bir yöntemdir. Yoncanın yüksek proteinli, çözünebilir karbonhidrat içeriğinin az ve tampon maddelerinin yüksek olması sebebiyle, fermantasyon karakteristiği ve silaj olum süreci istenilen seviyelerde olmamaktadır. Yonca silajının istenilen kalite seviyelerinde olması için, silajı yapılacak yonca materyaline bazı katkı maddeleri ilave edilebilmektedir. Yapılan çalışmalarda ilave olarak kullanılan bu katkı maddelerinin, silaj kalitesini iyileştirdiği yönünde çeşitli bulgular elde edilmiştir. Bu çalışmada kitosan isimli materyal, yonca silajı yapımında katkı maddesi olarak kullanılacaktır. Birçok farklı endüstriyel alanlarda kullanılan kitosan; toksik olmayan, biyolojik olarak yararlanılabilen ve antimikrobiyal-antifungal etkisi çalışmalarda ortaya konulmuş karbonhidrat temelli bir biyopolimerdir. Çalışma kapsamında kitosan katkılı yonca silajı ile katkı maddesi içermeyen yonca silajı karşılaştırılacak ve elde edilen sonuçların literatür bilgiler ile uyumluluğu araştırılacaktır. Silaj karakteristiğini değerlendirmek için numunelerde kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik değerlendirmeler yapılacaktır