Uşak İli Badem ve Ceviz Bahçelerinin Beslenme Durumları


Yıldız E. (Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2013 - 2016

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Aralık 2013
  • Bitiş Tarihi: Ocak 2016

Proje Özeti

Bu çalışma Uşak ili ve ilçelerinde yetiştiriciliği yapılan badem ve ceviz bahçelerinin mineral beslenme durumlarını toprak ve yaprak analizleri ile belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Bu amaç doğrultusunda Uşak ilini temsil edecek şekilde belirlenmiş 49 adet badem ve 51 adet ceviz bahçesinden alınan toprak ve yaprak örnekleri analiz edilmiştir. Toprak örneklerinde bünye, pH, elektriksel iletkenlik (EC), kireç (CaCO3), organik madde, yarayışlı fosfor (P), potasyum (K), kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg), demir (Fe), çinko (Zn), mangan (Mn) ve bakır (Cu); yaprak örneklerinde azot (N), P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn, Cu ve bor (B) analizleri yapılmıştır.

Yaprak ve toprak örneklerinin analiz sonuçları, sınır değerleri ile karşılaştırılarak, incelenen bahçelerin besin maddeleri durumları ve beslenme sorunları saptanmaya çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; bahçelerin toprakları genel olarak tınlı ve killi tınlı olup, toprakların tuzluluk sorunu yoktur. Bahçelerin yaklaşık %65’inde kireç sorunu olduğu belirlenirken, toprak reaksiyonun nötr ve hafif alkali olduğu görülmüştür. Bahçeler organik madde içerikleri yönünden ağırlıklı olarak orta sınıfta yer almıştır. Badem bahçelerinde toprakların %80’ninde magnezyum, %88’inde fosfor, %96’sında çinko, %100’ünde ise potasyum noksanlığı olduğu belirlenirken, ceviz bahçelerinin %69’unda fosfor, %78’inde magnezyum, %96’sında çinko ve %98’inde potasyum noksanlığı ortaya çıkmıştır.

Çalışmanın ikinci yılı olan 2015 yılında bir önceki yıla göre yaprakların ortalama azot içeriği bademlerde %10 cevizlerde ise %19’luk azalma gösterirken, diğer makro elementlerde ise yaklaşık %37 ile %100 arasında artışların olduğu belirlenmiştir. 2015 yılında badem bahçelerinin sadece %4’ünde fosfor, potasyum ve magnezyum noksanlığı görülürken, ceviz bahçelerinin ise %2’sinde fosfor, %12’sinde magnezyum ve %14’ünde potasyum noksanlığı ortaya çıkmıştır. Çalışmanın ikinci yılında mikro element noksanlığı görülen bahçelerin oranı bariz bir şekilde azalmıştır.