Yeni Geliştirilen Baş-Boyun Cerrahi Pozisyon Setinin Cerrahi Başarı ve Hasta Pozisyonu ile İlişkili Komplikasyonlar Üzerine Etkisinin Araştırılması


GÜNAY CANPOLAT D. (Yürütücü), DEMİRBAŞ A. E., SOYLU E., ORBAY YAŞLI S., YILMAZ ASAN C.

TÜBİTAK Projesi, 2022 - 2023

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Temmuz 2022
  • Bitiş Tarihi: Temmuz 2023

Proje Özeti

Ortognatik cerrahi, yüz kemikleri olan maksilla, mandibula ve dentoalveolar segmentlerle ilgili konjenital ve/veya edinsel deformitelerin tedavi edildiği köklü bir baş-boyun cerrahisi yöntemidir. Bu yöntem ile alt ve üst çenenin birbirlerine ve kafa kaidesine göre olan ilişkisi düzeltilerek, estetik sorunlar, çiğneme ve temporomandibular eklem problemleri ile konuşma ve nefes almada yaşanan zorluklar ortadan kaldırılmaktadır. Cerrahi sırasında maksilla, mandibula ya da her ikisi birden parçalara ayrılarak, ileri, geri veya aşağı-yukarı doğrultuda konumlandırılabilir. Bu invaziv işlem diğer baş-boyun cerrahilerinde olduğu gibi genel anestezi gerektirir. Baş boyun cerrahilerinde hastalar sırt üstü pozisyonda konumlandırılır. Baş ve boynun ameliyat sırasındaki pozisyonu, cerrahi başarı ve cerrah memnuniyetini etkiler.

Baş-boyun cerrahisi pozisyonunda hedef; vaka sırasında hastanın başının hareket etmesine engel olmak ve cerrahi alanı steril bir şekilde çevreden izole edebilmektir. Baş-boyun bölgesinin steril yeşil örtülerle sıkıca sarılması, örtü altında kalan vücut bölgelerinin özellikle de kulak, göz gibi hassas organların zarar görmesine neden olabilir. Bu nedenle, baş-boyun cerrahilerinde ideal baş pozisyonu sağlanması hem pozisyon ilişkili komplikasyonları azaltır hem de ameliyat başarısını artırır.

Baş-boyun bölgesine geleneksel ve standart olmayan yöntemlerle pozisyon verilmesi, ne yazık ki her zaman istenilen düzeyde başarı sağlayamamaktadır. Bu nedenle, baş-boyun cerrahisi uygulanan ameliyathanelerde ideal hasta pozisyonu sağlayan, pozisyon ilişkili komplikasyonları azaltan, cerrah ve anestezist için işlem memnuniyetini artıran ve neticede cerrahi başarıya katkı sağlayan yeni stratejiler ve yenilikçi ürünler geliştirmeye ihtiyaç vardır.

Bu proje kapsamında ortognatik cerrahi sırasında kullanılmak amacıyla yeni bir baş boyun pozisyon setinin tasarlanması ve üretilmesi amaçlanmaktadır. Çalışma iki aşamalı olarak planlanmıştır. Birinci aşamada yeni tasarlanmış olan Baş-Boyun Cerrahi Pozisyon Seti imalatı sağlanacaktır. İkinci aşamada ise yeni geliştirilen set, hastalar üzerinde ortognatik cerrahi sırasında kullanılacak ve değerlendirmesi yapılacaktır. Çalışmaya 20’si kontrol, 20’si çalışma grubunda yer almak üzere toplam 40 hasta dahil edilecektir. Hastaların intraoperatif baş-boyun pozisyonu; kontrol grubunda kendi kliniğimizde ameliyattan hemen önce rutin olarak uyguladığımız geleneksel yöntemle, çalışma grubunda ise yeni geliştirdiğimiz ‘Baş-Boyun Cerrahi Pozisyon Seti’ ile sağlanacaktır.

Geleneksel yöntemle pozisyon verilen hastalarla, yeni geliştirilen set kullanılarak pozisyon verilen hastaların verileri karşılaştırmalı olarak analiz edilerek, yeni geliştirilen setin cerrahi başarı, cerrah ve anestezist memnuniyeti ve ameliyat sırasındaki pozisyon ilişkili komplikasyonlar üzerindeki etkisinin üstünlüğü araştırılacaktır.

Proje sonuçlarımız hipotezimizi doğruladığı ve yeni ürünün üstünlüğü saptandığı taktirde, başta ortognatik cerrahi olmak üzere tüm baş boyun cerrahilerinde kullanılmak üzere, “Baş-Boyun Cerrahi Pozisyon Seti” tasarlanıp üretilecek, AR-GE çalışması kapsamında patent başvurusunda bulunulacak ve setin çoğaltılarak ticarileştirilmesi ve ulusal ve uluslararası platformlarda pazarlanması sağlanacaktır.