Sirken Otunu Silolamanın ve Silaja Kalsiyum Karbonat ve Potasyum Sülfat İlavesinin Oksalik Asit Düzeylerini Düşürücü Etkilerinin Araştırılması


Konca Y., Başıtunç O.(Yürütücü), Yalçın F.

TÜBİTAK Projesi, 2024 - 2025

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Mart 2024
  • Bitiş Tarihi: Mart 2025

Proje Özeti

Yaygın adı sirken otu (Chenopodium album L.) olarak bilinen ve ak sirken, ak pazı, ak kazayağı gibi yörelere göre farklı isimlendirilen tarımsal olan ve olmayan alanlarında yabancı ot olarak bulunan 1,5-2 metreye kadar boylanan tek yıllık otsu bir bitkidir. Sirken otun çiçeklenme öncesi ve çiçeklenme döneminde ortalama % 22,5 kuru madde, %18 ham protein, % 2,40 ham yağ, %18,5 ham kül, %43 nötral deterjan selüloz (NDF) ve 8,35 ME (Mj/kg) içermektedir. Bu besin maddeleri içeriğine göre değerlendirildiğinde ruminant hayvanlar için iyi bir kaba yem kaynağı durumundadır. Uzun boylu olması ve sık yetişmesi nedeniyle birim alandan yüksek ot verimi (dekardan yaş ot verimi 3-9 ton ve kuru 920-3000 kg civarında) sağlama potansiyeli mevcuttur. Sirken otu verim ve besin madde içeriği bakımından pek çok yem bitkisi ile kıyaslanabilecek zenginliğine rağmen içerdiği anti-besleme unsuru olan oksalik asit yem olarak kullanımını sınırlamaktadır. Oksalik asit, hayvanlarda sindirim sisteminde kalsiyum (Ca), fosfor (P), çinko (Zn), demir (Fe), mangan (Mn) ve bakır (Cu) gibi mineralleri bağlayarak biyoyararlanımını düşürmektedir ve hayvanlarda bu besin madde eksikliği semptomlarına ve ölümüne neden olmaktadır. Aynı zamanda kanda kalsiyum oksalat şeklinde bulunması durumunda da böbrek taşlarına neden olmaktadır. Yemlerde bulunan oksalik asidin bağlanması sağlandığında rasyonlarda daha yüksek miktarlarda yer alarak ekonomik yem karışımlarının hazırlanması mümkün olabilir. Sirken otunun içerisinde bulunan oksalik asit silaj ile fermantasyonu ve siloya Ca ve potasyum (K) ilavesiyle oksalik asit oksalat tuzlarına dönüştürülerek zararsız etkiye sahip hale getirilebilir. Dolayısıyla bu çalışmada, sirken yaş otu, silajı ve silaja kalsiyum karbonat (CaCO3) ve potasyum sülfat (K2SO4) ilavesinin oksalik asit oranını azaltıcı etkisi incelenecektir. Muamele grupları, 1: Sirken silajı (ilave yok, kontrol), 2: sirken silajına kuru madde bazında %1 CaCO3 ilave edilmesi, 3: sirken silajına kuru madde bazında %3 CaCO3 ilave edilmesi, 4: sirken silajına kuru madde bazında %1 K2SO4 ilave edilmesi ve 5: sirken silajına kuru madde bazında %3 K2SO4 ilave edilmesi şeklinde olacaktır. Çalışmada, çiçeklenme başında sirken otları hasat edilecek, otun taze iken oksalik asit düzeyi ve 60 gün oda koşullarında fermente edilen silajlarda oksalik asit düzeyleri belirlenecektir. Silajlar 2 kg’lık plastik kaplarda sıkıca doldurularak yapılacaktır. Her bir muamele 5 tekerrürlü olarak uygulanacaktır. Sirken silajlarda ham besin madde analizleri ve in vitro gaz üretim potansiyelleri laboratuvarda belirlenecektir. Sirken otunun silajı ve oksalik asidini bağlamaya yönelik olarak yeterli çalışmaya rastlanılmamıştır. Çalışmanın sonuçlarının hayvan besleme çalışmalarında ve üreticiler tarafından kullanılma potansiyeli bulunmaktadır. Ayrıca bu çalışmadan öğrenci bitirme tezleri üretilecektir. Araştırma sonuçlarının yüksek etki değerine sahip dergilerde yayınlanma potansiyeli vardır