Çetin N., Kaplan M. (Yürütücü), Karpuzcu S.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2021 - 2023
Hayvancılığımız en önemli sorunlarının başında kaliteli yem eksikliği bulunmaktadır. Yeterli miktarda
kaliteli kaba yem yetiştirilememesinin yanında hasat işlemlerinde de kayıplarda bulunmaktadır. Kurutma
yem bitkilerinin kalite özelliklerinin korunmasında en önemli faktörlerden birisidir. Yonca gibi yem değeri
yüksek bitkilerin üstün besleme özelliklerinin korunması hayvansal verimin korunması içinde çok
önemlidir. Bu nedenle yoncada kurutma teknikleri hakkında birçok çalışma yapılmıştır. Ancak farklı
kurutma tekniklerinin karşılaştırıldığı çalışma sayısı sınırlı kalmıştır.
Önerilen bu projede yonca otunda farklı kurutma teknikleri kullanılarak otun hayvan besleme özellikleri
üzerine etkileri incelenecektir. Bu amaçla Güneşte kurutma, Gölgede kurutma, Serada kurutma,
Mikrodalga kurutma (100 W, 200 W ve 300 W), Hibrit kurutma (Mikrodalga+Konvektif 200W+60ºC ile
200W+80ºC), Konvektif kurutma (60°C, 80°C ve 100 °C) ve Liyofilizatörde kurutma yöntemleri
kullanılacaktır. Çalışmada kurutulun yonca otlarında kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla ham
protein, ham kül, ham yağ, ADF ve NDF gibi özellikleri incelenecektir. Elde edilen veriler ışığında en
uygun kurutma yöntem(ler)i ortaya konulmuş olacaktır.