Farklı Koşullarda Kurutulan Yonca Otunun Yem Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi


Çetin N., Kaplan M. (Yürütücü), Karpuzcu S.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2021 - 2023

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Eylül 2021
  • Bitiş Tarihi: Eylül 2023

Proje Özeti

Hayvancılığımız en önemli sorunlarının başında kaliteli yem eksikliği bulunmaktadır. Yeterli miktarda kaliteli kaba yem yetiştirilememesinin yanında hasat işlemlerinde de kayıplarda bulunmaktadır. Kurutma yem bitkilerinin kalite özelliklerinin korunmasında en önemli faktörlerden birisidir. Yonca gibi yem değeri yüksek bitkilerin üstün besleme özelliklerinin korunması hayvansal verimin korunması içinde çok önemlidir. Bu nedenle yoncada kurutma teknikleri hakkında birçok çalışma yapılmıştır. Ancak farklı kurutma tekniklerinin karşılaştırıldığı çalışma sayısı sınırlı kalmıştır. Önerilen bu projede yonca otunda farklı kurutma teknikleri kullanılarak otun hayvan besleme özellikleri üzerine etkileri incelenecektir. Bu amaçla Güneşte kurutma, Gölgede kurutma, Serada kurutma, Mikrodalga kurutma (100 W, 200 W ve 300 W), Hibrit kurutma (Mikrodalga+Konvektif 200W+60ºC ile 200W+80ºC), Konvektif kurutma (60°C, 80°C ve 100 °C) ve Liyofilizatörde kurutma yöntemleri kullanılacaktır. Çalışmada kurutulun yonca otlarında kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla ham protein, ham kül, ham yağ, ADF ve NDF gibi özellikleri incelenecektir. Elde edilen veriler ışığında en uygun kurutma yöntem(ler)i ortaya konulmuş olacaktır.