Ailesel Akdeniz Ateşi (AAA) Hastalığında Myleoid Baskılayıcı Hücrelerin Araştırılması


AVCILAR H.(Yürütücü), POYRAZOĞLU M. H., EKEN A., PAÇ KISAARSLAN A.

TÜBİTAK Projesi, 2021 - 2022

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Mart 2021
  • Bitiş Tarihi: Mart 2022

Proje Özeti

Ailesel Akdeniz Ateşi (AAA), en sık görülen herediter otoinflamatuar hastalıktır. Başlıca periton, plevra ve sinoviyal membranların inflamasyon atakları ve ateşle ile karakterizedir. AAA; sıklıkla Türk, Arap, Ermeni, Sefardik Yahudi toplumlarında görülen otozomal resesif geçişli bir hastalık olup otozomal dominant kalıtımı da vardır. 1950’lerin başlarında hastalığın kalıtsal ve amiloidoz ile ilişkili olduğu ortaya konmuş ve 1958’de Heller ve ark. tarafından “Ailesel Akdeniz Ateşi (Familial Mediterranean fever)” olarak tanımlanmıştır. 1997’de bağımsız iki çalışma grubu tarafından hastalıktan sorumlu pyrin/meronestrin proteinini kodlayan MEFV geninin rol aldığını keşfetmiştir. AAA; Akdeniz toplumlarında sık görülse de göçler nedeni ile başka bölgelerde de sıklığı artmıştır. Türkiye muhtemelen dünyada en fazla AAA hastasının gözlendiği ülke konumuna taşımaktadır.

AAA belirgin ateş ve ağrı atakları ile karakterizedir. Hastalığın klinik görünümünü rekürren ateş ve serozit atakları oluşturmaktadır. AAA hastalarında serum sitokin düzeyleri atak ve remisyon dönemlerindeki düzeyleri birçok çalışmada araştırılmıştır. Araştırmalarda AAA hastalarında IFN-γ, TNF-α, IL-6, IL-12 and IL-17 gibi pro-inflamatuar sitokinlerin artığı bulunmuştur. Pro-inflamatuar sitokinler AAA hastalığı patogenezinde önemli rol oynarlar. Pro-inflamatuar sitokinler özellikle atak döneminde artarken remisyon dönemlerinde sağlıklı kişilerle aynı düzeylerde seyreder. AAA gibi self reaktif otoinflamatuar hastalıklar doğal immün sistemde rol oynayan myeloid seriden köken alan polimorfonükleer lökositlerin, monositlerin anormal aktivasyonu sonucu oluşurlar. AAA hastalığında akut inflamasyon döneminde temel bulgu etkilenen bölgelere artmış polimorfonükleer lökosit (PMN) göçü sonucu, inflamasyon bölgesinde bu hücrelerin artmasıdır.

Myeloid kökenli baskılayıcı hücreler (MDSC) kemik iliğinde sentezlenen heterojen bir hücre topluluğudur. Bu heterojen hücre topluluğunun granülosit (G-MDSC) ve monositik (M-MDSC) olmak üzre iki alt tipi vardır Bu hücreler myeloid öncül hücrelerinin dolaşımdaki nötrofil, makrofaj, monosit ve dendritik hücreye farklılaşma aşamasındaki öncül hücreleridir. MDSC’lerin temel karekteristiği myeloid orijinli olmaları, immatür hücre olmaları ve immün sistemi baskılamalarıdır. Bu hücreler başta kanser hastalıkları olmak üzre enfeksiyon hastalıkları, travma, kanser hastalıklarında, otoimmün hastalıklarda ve transplantasyon kronik inflamasyonda durumda akümüle olmakta ve sayıları artmaktadır.   

AAA doğal immün yanıtta rol alan myeloid seri hücrelerinin anormal çalışması sonucu ortaya çıkan otoinflamatuar bir hastalıktır. AAA hastalığının patogenezini açıklamak için myeloid seri hücreleri ve lenfoid seri hücreleri ile ilgili çalışmalar literatürde vardır. Fakat literatürde AAA hastalığında myeloid seri öncül hücreleri olan MDSC hücrelerinin potansiyel rolleri için henüz bir çalışma yoktur. Bu çalışmamızla AAA hastalığının patogenezinde MDSC hücrelerinin rolü araştırılacaktır. Ailesel Akdeniz Hastalığı olan hastalarda; atak ve remisyon dönemlerinde Myeloid Kökenli Baskılayıcı Hücrelerin (MDSC) artışlarının araştırılması, stokinleri tespit etmek, bulunan bulguların sağlıklı kontrol grubu bulgularıyla karşılaştırmaktır

AAA hastalarında 1972’den beri temel terapotik ilaç kolşisin tedavisidir. Kolşisine dirençli vakalarda; alternatif tedavi seçenekleri olarak intravenöz kolşisin, interferon-alfa (IFN-α),ve biyolojik tedavi ajanları kullanılmaktadır. MDSC’ler rol oynadıkları hastalıkların ve patolojilerin tedavisinde yeni tedavi hedefidir. Bu öncül çalışmada; eğer MDSC hücreleri AAA hastalığında arttığını tespit edilirse, hastalığın tedavisine yönelik olarak yeni çalışmaların önünü açacaktır.