Şeker Pancarında Sodyum(Na), Potasyum(K), Zararlı Azot(Alfa-Amino Azot) Değerlerinin Tespit Edilerek Optimizasyonunun Sağlanması ve Şeker Pancarı Kalitesinin İyileştirilmesi


Ulaş A., Uysal F., Baran S., Ceyhan F., Ateş Y., Soytürk Ç.

TÜBİTAK Projesi, 2015 - 2017

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Eylül 2015
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2017

Proje Özeti

Proje kapsamında pancar yetiştirme işleminde aşırı gübre kullanımına bağlı olarak pancarda ortaya çıkan kalite ve verim değerlerinin iyileştirilmesi, melasa giden şeker oranının azaltılması, doğru gübreleme ile pancar kalitesinin artırılırken, üretim maliyetini de azaltması yönünde çalışmalar yapılacaktır. Yapılacak çalışmalar arasında aşırı gübre kullanımına bağlı olarak pancardaki Na,K ve alfa amino azot değerlerinin analiz edilerek, optmizasyonunun sağlanması, riskli görülen bölgelerde çiftçiler ile paralel gübre uygulaması yapılması, tohumların ıslah edilmesine zemin hazırlanması, bunun yanısıra sulama, gübre çeşitleri, gübre miktarları ve pancar çeşitleri gibi şeker verimi ve kalitesine etki eden diğer faktörlerin de irdelenmesi faaliyetleri yeralacaktır. Türkiye'de daha önce şeker oranı dışındaki parametreleri tespit etmeye ve optimizasyonunu sağlamaya yönelik çalışmalar yapılmamıştır. Sadece pancardaki polar değerine (şeker oranı) bakılmıştır. Polar değeri ne kadar yüksekse şeker oranı ve pancar kalitesinin de o kadar yüksek olduğu varsayılmıştır. Oysaki pancarın polar değerinin ne kadarını şekere dönüştürebildiğiniz önemlidir. Bu da pancardaki Na, K ve zararlı N miktarının düşmesi ile orantılıdır. Değerlerin optimize edilmesiyle torbaya giren şeker miktarında artış sağlanacak, üretim maliyeti düşecek, düşük değere yüksek pirim ödemesi ile çiftçilere kazanç sağlanacak. Aşırı gübre kullanımına bağlı zararlı Azot'un sebep olduğu çevresel kirlenmenin önüne geçilecektir.