Süt Dişlerin Dışsal Renklenmelerinde Kullanılan Polisaj Yöntemlerinin Oluşturdukları Yüzey Pürüzlülükleri Açısından Karşılaştırılması


DOĞAN S. (Yürütücü), DUMAN B.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2020 - 2021

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Haziran 2020
  • Bitiş Tarihi: Ocak 2021

Proje Özeti

Eksternal (dışsal) renklenmeler çocuklarda, en sık olarak maksiller dişlerin bukkal yüzeylerinde gözlenmektedir. Gingival marjinler boyunca yer alan, siyah veya koyu kahverengi lekeler, en sık süt dişlerinde gözlenir. Bu koyu renkli çökeltiler bakteri kökenlidir ve genellikle düşük çürük aktivitesi olan ağızlarda gözlenir. Tüm çocukların %11 ila %14’ünün süt dişlerinde de kahverengi siyah lekelerden oluşan eksternal renkleşmeler görülmektedir. Dişin dış yüzeyinde ya da kazanılmış pelikılda bulunan bu eksternal diş renklenmelerinin çeşitli etyolojileri vardır. Kalın pelikıl ve yetersiz temizlenen bölgeler başlıca sebeplerdir. Hipomineralize alanlar, diş yüzeyindeki aşınmalar, durmuş çürükler ve ekspoze kökler gibi diş yüzeylerindeki düzensizlikler diğer nedenler arasındadır. Diş renklenmelerinin oluşturduğu estetik kaygıdan dolayı uzaklaştırılması gerekmektedir.  Uygulanacak tedavi planını ise renklenmenin tipi belirlemektedir. Eksternal renklenmeler için dental yüzeylerdeki renk değişimlerini gidermek için en yaygın kullanılan prosedür abraziv profilaktif patların veya abraziv içerikli diş macunlarının kullanılmasıdır. Bu dişlerde uzun vadede pürüzlülüğün artması renklenmeyi gidermede kullanılacak materyalin önemini arttırmıştır.

Çalışmamızda 88 adet süt dişinin polisajında 4 farklı polisaj materyali (pomza, Septodent Détartrine,, Kerr Cleanic, Shofu Mersaage Regular) kullanılarak, bu materyallerin uygulamadan öncesinde ve sonrasında dişlerin pürüzlülük değerleri atomik force mikroskobuyla (AFM)  ölçülerek değerlendirlendirilecektir.