Uluslararası Erdemli Sinema Hareketi


Turhan T.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, 2021 - 2022

  • Proje Türü: Gençlik ve Spor Bakanlığı
  • Başlama Tarihi: Eylül 2021
  • Bitiş Tarihi: Ağustos 2022

Proje Özeti

Derneğimiz, GPDP/2016-2 kapsamında “Erdemli Sinema Akademisi Projesi” ile yerelde ve eş zamanlı 3 ilde değerler eğitimi üzerine uygulama yapmıştır. Film okumaları üzerinden “Erdemlilik” teması üzerine 8 haftalık alternatif bir eğitim programı tasarlamış, uluslararası geçerliliği olan testlerle programın başarısını bilimsel olarak kanıtlamış ve proje sonunda hazırlanan bir kitap ile uygulanan metot “paket bir program” haline getirilmiştir.

Projenin sahada elde ettiği başarının ulusal ölçekte eğitim kurumları için yaygınlaştırılmasına yönelik GPDP/2018-2 kapsamında “Ulusal Erdemli Sinema Hareketi Projesi” hazırlanarak 23 il ve 30 farklı STK’da uygulanmıştır. Bugün, ülkemizin birçok ilinde projemiz çerçevesinde hazırlanmış olan paket program uygulanmakta olup her geçen gün yaygınlaşmaktadır.

İlk projemizin yerelde uyandırdığı olumlu etkiler bizi bu projeyi ulusal düzeye taşımaya sevk etmişti. Ulusal düzeyde yürütülen 2. proje sayesinde ise ziyaret ettiğimiz sivil toplum kuruluşlarında yaşadığımız tecrübelerle birlikte birçok ülkeden davetler aldık. Bu ilgi ve motivasyon projemizi uluslararası alana taşıma noktasında bizleri teşvik etti. Proje için gittiğimiz birçok ilde programa katılan yabancı uyruklu öğrencilerle karşılaştık. Bu güzel uygulamayı ülkelerine taşımak istediklerini söylediler. Kazakistan’dan bir üniversite temsilcisi, Çad’daki bir üniversitenin fakülte dekanı, Bosna ve Makedonya’da gençlik çalışmaları yapan STK temsilcileri büyük bir ilgi ve sevgi ile davetlerinde ısrarcı oldular.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın destekleriyle yerelde başlayan, ulusalda devam eden ve uluslararası alanda tamamlanacak olan bu projemizde; birincil olarak, geçerliliği ve uygulanabilirliği test edilmiş olan film okumaları üzerinden gençlere “erdemli olma” değerlerini öğreten bu eğitim metodunun yaygınlaşmasını sağlamak amaçlanmaktadır. İkinci olarak ise; sinemayı bir araç olarak kullanıp Türkiye’nin 2023 vizyonunu, köklü bir tarihe dayanan medeniyet perspektifini ve 15 Temmuz süreciyle tekrar alevlenen “bağımsızlık” sevdasını tüm dünyaya duyurmak amaçlanmaktadır. Diğer taraftan ise; ülkemize dünyanın dört bir tarafından misafir olarak gelmiş gençlerin kültürel ve sanatsal faaliyetlerle gelişimlerine katkı sağlamak, ülkelerine erdemli bir insan olarak dönmelerini sağlayacak eğitim hizmetleri sunmak, ortak kültürümüz ve medeniyetimizin bilincinde olmak, milli ve manevi değerlerimizi anlamalarını sağlayarak sosyal uyumlarına katkı sunmak amaçlanmaktadır.

Bu amaçların gerçekleştirilmesine yönelik olarak; Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarında aynı dili konuşan ülke vatandaşları gruplandırılarak 15 öğrenciden oluşan 10 farklı eğitim grubu oluşturulacaktır. Bu eğitim gruplarına 6 haftalık “Film Okuma” eğitiminin yansıra milli ve manevi değerlerimiz, ortak kültürümüz ve ülkemizin medeniyet tasavvuru hakkında bilinçlendirme çalışmaları yapılacaktır. Ülkemizin uygarlık misyonu “milli sinema” üzerinden anlatılmasına yönelik seminer ve söyleşiler düzenlenecektir. Yapılacak tüm sanatsal çalışmalar sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerle desteklenecektir. Diğer taraftan ilimizde bulunan Şehit Ömer Halisdemir Uluslararası İmam Hatip Lisesi’ndeki yabancı uyruklu öğrencilere yönelik film okumaları önceki yıllarda olduğu gibi devam edecektir. Derneğimizde genel katılıma hitap eden film okuma programları 2 haftalık periyotlarla devam edecektir.

Öncelikli olarak projemizin formatını tanıtmak ve önceki yıllardaki çıktılarını paylaşmak için; Kazakistan, Çad ve Bosna Hersek ülkelerinde geniş katılımlı programlar düzenlenecektir. Kamu ve STK paydaşları ile işbirliği içerisinde ülkemizin “sinema ve filmler” üzerinden tanıtımı yapılacak, katılımcılara ülkemizin medeniyet tasavvuru anlatılacak ve ülkemizin verdiği 15 Temmuz bağımsızlık mücadelesinin daha iyi anlaşılması sağlanacaktır.

Ülkemizin insan ve medeniyet merkezli yaklaşımının uluslararası alanda tanınırlığının artırılmasını ve projenin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak amacıyla en az 2 dilde hazırlanmış proje kitabı ve en az 4 dilde hazırlanmış

dergi formatındaki bültenlerimiz öğrencilerin katkılarıyla hazırlanıp basılacak, ülke içinde ve dışında dağıtımı yapılacaktır.

Tüm bu çalışmalar sonunda; ülkemizde misafir olarak bulunan yabancı uyruklu öğrencilerin kültürel ve sanatsal yönden kendilerini geliştirmeleri; ülkemizde edinecekleri bu bilgi ve tecrübeyi gönüllü bir elçi olarak ülkelerine götürmeleri; ziyaret edilen ülkelerde, ülkemizle ilgili olumlu izlenimlerin pekiştirilmesi ve ülkemizin savunduğu insani değerlerin farklı kıtalarda karşılık bulması beklenmektedir.