Yüksek verimli, ilkbahar geç donlarına ve Şarka hastalığına dayanıklı kaysı çeşit ıslahı


Gürcan K. (Yürütücü)

TÜBİTAK Projesi, 2023 - 2027

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Ağustos 2023
  • Bitiş Tarihi: Ağustos 2027

Proje Özeti

Kayısı (Prunus armeniaca) sosyal ve ekonomik açıdan çok önemli bir sert çekirdekli meyve türüdür. Türkiye tek başına dünya kayısı üretiminin %20’sini ve kurutmalık kayısının %70’i sağlamaktadır. Türkiye’de 50 binden fazla aile geçimini kaysıdan sağlamaktadır. Yıllık ihracat girdisi 500 milyon dolarındadır. Diğer taraftan, FAO istatistikleri Türkiye kaysılarının verimliliğinin bir çok ülkenin gerisinde olduğunu göstermektedir. Malesef, başta verim olmak üzere melezleme ıslahı ile tarımsal karakterlerde ilerleme sağlamış bir kaysı çeşidi Malatya ve civar illerde mevcutt değildir. 'Hacıhaliloğlu'  'Kabaaşı,' ‘Soğancı’ ve ‘Hasanbey’ en önemli kaysı çeşitleri olup hepside son iki yüz yıl içinde tesadüf olarak bulunmuş, şarka hastalığına hassas, ıslah edilmemiş çeşitlerdir. Türkiye kaysılarının neredeyse hemen hepsi son yarım yüzyılda Avrupa sert çekirdekli meyve  tarımında yıkıma neden olmuş şarka hastalığına dayanıksızdır. 2006 yılında bu hastalığın Avrupa’da sert çekirdekli meyve tarımında son 30 yılda tam 10 milyar dolar zarar oluşturduğu hesaplanmıştır. ABD ve Kanada’da 1999 yılında hastalık ilk kez görülmüş, tespit ve eradikasyon çalışmaları için 2009 yılına kadar yaklaşık 3 milyar dolar harcanmıştır. Türkiye’de bu virüsün eradikasyonu malasef mümkün değildir. Çalışmalarımız (TUBİTAK 112O022 ve 118O548), Avrupa’da önemli zararların nedini olan PPV-D, Rec ve M ırkının, yine ABD’de üç eyaletteki tüm sert çekirdeklilerin kesilmesine neden olan PPV-D ırkının genetik çeşitlilik merkezinin Türkiye olduğunu göstermektedir. Kaysının en önemli sorunlardan bir diğeri ilkbahar geç donlarıdır. Her iki üç yılda bir donlardan dolayı kaysıda verim alınamamaktadır.Bu üç önemli ıslah kriteri (verim, şarka dayanıklılığı, geç donlara dayanıklılık) göz önünde tutularak TUBİTAK (215O243 ve 119O846 kodlu projeler ) ve diğer kurumların desteği ile Erciyes Üniversitesi’nde ve Malatya Kaysıcılık Araştırma Enstütüsü’nde (KAE)  son 20 yılda melezleme ıslahı çalışmaları yürütülmüştür. Geççi ve dayanıklı çeşitler ile  üretimde yaygınca kullanılan önemli çeşitler melezlenmiş, 3000’ne yakın melez bitki üretilmiştir. Bu projenin sağladığı işbirliği kapsamında, Erciyes Üniversitesi ve Malatya KAE bünyesinde bulunan melez kaysılar değerlendirilecektir.