Türkiye Cyperaceae familyası, Carex L. hariç diğer tüm cinslerinin morfolojik, moleküler, sitogenetik ve palinolojik, revizyonu.


Creative Commons License

VURAL C. (Yürütücü), TEZ C., Şapcı H.

TÜBİTAK Projesi, 2018 - 2021

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Şubat 2018
  • Bitiş Tarihi: Şubat 2021

Proje Özeti

Cyperaceae familyasına ait Blysmus, Bolboschoenus, Bulbostylis, Cladium, Cyperus (Juncellus ve Mariscus dâhil) Eleocharis, Eriophorum, Fimbristylis, Fuirena, Isolepis, Kobresia, Kyllinga, Pycreus, Rhynchospora, Schoenoplectus, Schoenoplectiella, Schoenus, Scirpoides, Scirpus ve Trichophorum (Eriophorella dâhil) cinsleri çalışmamızın konusunu oluşturmaktadır.

Bu çalışma ile önemli taksonomik problemleri bulunan Türkiye Cyperaceae familyasından, 67 tür ve türaltı takson içeren, 24 (Eriophorella, Juncellus ve Mariscus dâhil) cinsin morfolojik, moleküler, sitogenetik ve palinolojik revizyonunu yapmak, son zamanlarda yapılmış çalışmalarla ortaya konan taksonomik değişiklikleri ve yapılan aktarımları test etmek, ülkemizde yayılış gösteren taksonların taksonomik durumlarını, moleküler tabanlı çalışmalarla da kapsamlı olarak yeniden değerlendirmek, teşhis anahtarlarını güncellemek, ülkemizde varlığı şüpheli olan bazı taksonların durumunu netleştirmek, taksonların betimlemelerini genişletmek, yayılış bilgileri ve IUCN tehlike kategorilerini güncellemek amaçlanmıştır.

Türkiye Florası’nda beş tür ile temsil edilen Schoenoplectus cinsine ait türlerin bazıları Schoenoplectiella cinsine aktarılmıştır. Bu aktarımdan sonra Schoenoplectus dört türe; Schoenoplectiella ise üç türe (S. bucharica, S. mucronata ve S. supina) sahip olmuştur.

Çalışmamızda, Davis’in Türkiye Florası’nda ve 2012 yayınlanan Türkiye Bitkileri Kontrol Listesi’nde yer alan taksonlardan bazıları sinonim olarak kayıt edilmiştir. Çeşitli cinslere ait bu taksonlar şu şekilde sıralanabilir; Bulbostylis woronowii türü B. hispidula’nın; Cyperus noeanus türü C. michelianus’un; Eriophorella pumilia türü Trichophorum pumilium ‘un; Fimbrystylis sieberina türü, F. ferruginea’nın; Fimbrystylis annua türü F. dichotoma türünün; sinonimidir.

Türkiye Bitkileri Listesi’nde şüpheli kayıt olarak belirtilen Cyperus saxatilis ve C. vulpina türleri ile ilgili yapılan literatür çalışması neticesinde bu türlerin aslında Carex cinsine dahil olduğu saptanmıştır.

Fimbrysitylis turkestanica için Türkiye bitkileri kontrol listesinde “varlığı teyid edilmelidir”. İbaresi yer almaktadır. Arazi çalışmalarımızda bu tür defaeten toplanarak ülkemizde yayılış gösterdiği teyid edilmiştir. Yine Cyperus cinsine ait C. eragrostis ve C. microiria türlerinin de ülkemizde de yayılış gösterdiği belirlenmiştir. Bu türlerden C. microiria İtalya, Çin ve Kuzey Amerika Florası’ndan; C. eragrostis Avrupa, Çin ve Rusya Floraları’ndan bilinmekteydi. Cyperus hamulosus türünün ülkemizde yayılışının olmadığı düşünülmesine karşın, şüpheli tür olarak bırakılmıştır. Blysmus cinsinin Türkiye Florasında verilen Tek türüne (B. maritimus) ek olarak, ülkemizde B. glaucus ve B. laticarpus türlerinin de yayılış gösterdiği