KUDÜSTE OSMANLI DÖNEMİ(1516-1917)SU YAPILARI:ÇEŞME, SEBİL, ŞADIRVAN VE HAMAM MİMARİSİ


Creative Commons License

ARSLAN C. (Yürütücü), KIZILASLAN E.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2018 - 2021

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Haziran 2018
  • Bitiş Tarihi: Ağustos 2021

Proje Özeti

Kudüs özellikle dini misyonu hasebiyle sadece Osmanlılar için değil tüm İslam âlemi için gayet mühim bir konumdadır. Bu sebeple şehrin bayındır hale gelmesi, halkının refah içinde yaşaması için kentteki imar faaliyetlerine hususiyet göstermişlerdir. Ayrıca hâkim olunan bir şehrin gayet bayındır ve güven veren bir konumda olması devlet otoritesinin, gücünün göstergesidir ki, bu durum siyasi alanda da etkin bir faktör olmuştur.         ,
Kudüs’ün su ihtiyacı, genellikle yağmur sularının derelerde birikmesiyle karşılanırdı. Fakat yaz aylarında bu sular yeterli gelmediğinden, aslında su ihtiyacı Kudüs için bir problem teşkil ediyordu. Kudüs’teki diğer imar faaliyetlerinde olduğu gibi Kanuni Sultan Süleyman döneminde su sıkıntılarının giderilmesi için çalışmalar yapılmıştır. Bu maksatla su tesisatları kanallar, çeşmeler ve hamamların inşa, tamir ve bakımına büyük paralar ayrılmıştır. Kanuni ayrıca Beytülahm ve Halilü’r-rahman’dan Kudüs’e su getirilen kanalları da tamir ettirerek, şehir suyunun dağıtımının yapıldığı havuzları yenilettirmiştir. Beşi sur içinde olmak üzere toplam altı da çeşme yaptırmıştır. Mukaddesi’ye göre şehrin en önemli su merkezi harem-i şeriftir. Mukaddesi burada 20 tane su deposu olduğunu söylerken İbn Abd Rabbih 24 su deposundan bahsetmektedir. Meydanların çoğunda her evde su deposu olduğu bilinmektedir.
Bu çalışmamızda Kudüs şehri içerisinde Yavuz Sultan Selimden, Sultan II. Abdülhamid dönemine kadar yapılmış olan Kudüs’te ki çeşme, sebil ve şadırvanları inceleyip Osmanlı sanatının Kudüs mimarisine etkisi ele alınacaktır.