TÜBİTAK Projesi, 2023 - 2025
Önleme ve hava üstünlüğü sağlayan SİHA’ların konvansiyonel savaşı dönüştürme potansiyeline sahip olduğu belirtilmektedir (Bookstaber, 2000). SİHA’ların modern savaşta oyunun kurallarını değiştirici rolü ile ilgili literatürde çalışmalar bulunmaktadır. Bu çalışmalar, SİHA’ların ortaya çıkışından günümüze kadar olan gelişimlerini incelenmektedir. Günümüzde birçok devlet üstün teknolojik özelliklere sahip SİHA’lar üretmekte ve kullanmaktadır. Amerika, İsrail, Çin, Rusya, İran ve Türkiye SİHA üreten başat devletler arasında yer almaktadır.
Önerilen projenin araştırma konusu; SİHA üreten ülkelerin ürettikleri SİHA kapasitelerin teknik özellikler açısından değerlendirilmesi ve Türkiye’nin bu ülkeler arasındaki konumunun analiz edilmesidir.
SİHA’ların güncel bir konu olması sebebiyle literatürde bu konuyla ilgili çok az çalışma bulunmakla birlikte mevcut çalışmalar genellikle yalnızca bir devletin SİHA kapasitesi üzerine yapılmış çalışmalardır. Önerilen proje konusu kapsamında devletlerin ürettikleri SİHA’larının karşılaştırılması sonucunda elde edilecek bulgular ile Türkiye’nin maddi SİHA kapasitesinin ortaya konulması ve karşılaştırılması literatürde ilk kez ele alınması açısından konunun özgünlüğünü ortaya koymaktadır.
Önerilen projenin yöntemi; betimleyici araştırma tasarımı çerçevesinde karşılaştırmalı nicel yönteme başvurularak SİHA üretiminde öne çıkan ülkelerin üretmiş oldukları SİHA’ların teknik özellikleri bakımından analiz edilerek karşılaştırması ve Türkiye’nin konumunun tespit edilmesidir. Önerilen projede devletlerin ürettikleri SİHA’lar çeşitli teknik özellikleri bakımından karşılaştırılacaktır. Bu özellikler azami irtifa, yük kapasitesi, uçuş süresi ve maksimum hız gibi teknik özellikleri kapsamaktadır.
Devletlerin ürettikleri SİHA’ların yukarıda belirtilen teknik özellikler kapsamında karşılaştırılması ve Türkiye’nin maddi SİHA kapasitesinin değerlendirilmesi Uluslararası İlişkiler disiplini açısından önemlidir. Bununla birlikte, önerilen projenin amacı SİHA literatürüne katkıda bulunmaktır. Dolayısıyla önerilen projenin hem SİHA literatürüne hem de Uluslararası İlişkiler disiplinine katkısı olacaktır.