Ailesel Akdeniz Ateşi Tanısı Olan ve Sağlıklı Çocukların Diyet İnflamatuar İndeksi ve Total Antioksidan Kapasitelerinin Karşılaştırılması


ŞAHİN H. (Yürütücü), ÖZKAN N.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2021 - 2023

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Temmuz 2021
  • Bitiş Tarihi: Mayıs 2023

Proje Özeti

Bu araştırma, Ailesel Akdeniz Ateşi (FMF) tanılı adolesanların Diyet İnflamatuar İndeksi (Dİİ) ve total antioksidan kapasitelerini (TAK) karşılaştırmak amacıyla vaka kontrollü bir araştırma olarak planlanıp yürütülmüştür. Araştırmaya 10-19 yaş arası toplam 180 (135 FMF’li, 45 sağlıklı) çocuk dahil edilmiştir. Veriler; adolesanların demografik özellikleri, sağlık bilgileri ve beslenme alışkanlıklarına yönelik soruları, antropometrik ölçümleri ve üç günlük besin tüketim kaydını içeren bir form aracılığı ile araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Ayrıca rutin tahliller ve çalışmaya özel belirlenen biyobelirteçler için kan örnekleri alınmış ve biyokimyasal analizler yapılmıştır. Araştırmaya katılan adolesanların yaş ortalaması 14.03±2.56 yıl olup, çalışma ve kontrol grubu arasında istatistiksel bir fark bulunmamaktadır. FMF’li ve sağlıklı adolesanların yaklaşık yarısının (%46.1) beden kütle indeksi (BKİ) Z skoru sınıflamasına göre normal aralıkta olduğu ve gruplar arasında antropometrik ölçümleri bakımından anlamlı bir fark olmadığı (p>0.05) bulunmuştur. Dİİ puanları FMF’li adolesanlarda ortalama 2.12±0.78 iken sağlıklı adolesanlarda 2.33±1.06’dır (p<0.05). FMF’li adolesanların CRP, total oksidan kapasite (TOK), oksidatif stres indeksi (OSİ) değerlerinin sağlıklı adolesanlardan daha yüksek; TNF-α ve IL-6’nın ise daha düşük olduğu saptanmıştır (p<0.05). FMF’li çocukların Dİİ puanı ile AST, ALT ve TNF-α arasında istatistiksel olarak pozitif yönlü anlamlı ilişki olduğu (p<0.05) tespit edilmiştir. Sağlıklı adolesanların FMF’lilere göre enerji, protein, doymuş yağ asitleri (DYA), kısa ve orta zincirli yağ asitleri (MCT) alımları daha fazla iken; A, D vitamini, retinol, niasin ve çinko alımları daha düşük bulunmuştur (p<0.05). FMF’li adolesanların; toplam yağ, A, B12 vitamini ve β-karoten alımları arttıkça TAK değerleri artmıştır (p<0.05). Sağlıklı adolesanların; TAK değerlerinin trans yağ asitleri alımı ile negatif yönlü; folat, C vitamini alımı ile pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur (p<0.05). FMF’li adolesanların B2, B6, B12 vitamini alımı ile arilesteraz (ARES) arasında; protein, riboflavin, magnezyum, çinko alımları ile OSİ arasında pozitif yönlü korelasyon bulunmuştur (p<0.05). Sonuç olarak; FMF’li adolesanların Dİİ’leri sağlıklı adolesanlara göre düşük, TOK ve OSİ değerleri ise yüksek bulunmuştur. FMF’li adolesanların normal büyüme ve gelişmelerinin devam etmesi, hastalığın semptomlarının ve komplikasyonlarının önlenmesi için antiinflamatuar besinleri içeren bir diyet tüketmeleri faydalı olabilir. Ancak FMF hastalarında antiinflamatuar etkiyi daha net görmek için daha geniş katılımlı gruplarda, kontrollü diyet müdahale çalışmaları yapılmalıdır.