S-ATP kapsamında geliştirilen mikrobiyal gübrelerin azot kullanım etkinliği ve sera gazı salınımına etkilerinin belirlenmesi. Türkiye Tarımsal Üretiminde Küresel İklim Değişikliğine Uyumlu Sürdürülebilir Tarım Teknolojileri Platformu


Sönmez O. (Yürütücü), Şenbayram M., Güneş A.

TÜBİTAK Projesi, 2023 - 2027

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Temmuz 2023
  • Bitiş Tarihi: Temmuz 2027

Proje Özeti

Hızla artan dünya nüfusunu beslemek için tarımsal alanlarda kullanılan azotlu gübre oranı son 50 yılda yaklaşık 9 kat artmış, diğer taraftan yüksek dozda uygulanan azotlu gübrelerin tarımsal üretimdeki etkinliği yaklaşık % 67’den % 47’nin altına düşmüştür. Azot kullanım etkinliğindeki bu düşüşün ana nedenlerinden biri yoğun tarım yapılan arazilerde topraktan havaya salınan azotlu gaz (amonyak (NH3), nitrik oksit (NO), nitroz oksit (N2O) ve elementel azot (N2)) kayıplarındaki artıştır. Bu durumun ülke ekonomisine verdiği zarara ek olarak, ekosistemde artan reaktif azot: i) sera gazı (NO, N2O, N2 ve NH3) salınımı ile küresel ısınma ve ozon tabakasının zarar görmesine ve ii) nitrat (NO3-) kirliliği nedeni ile yer altı su kalitesinin ve insan sağlığının bozulmasına neden olmaktadır.

 

Hükümetimizin 11. Eylem Planında (714.1 sıralı notunda), sera gazı emisyonuna neden olan etmenlerin araştırılması ve azaltılması hedeflenmektedir. Bu açıdan, tarımsal üretimde stratejik ve ekonomik açıdan çok önemli bir yere sahip olan azotlu (N) gübre kullanımına bağlı sera gazı emisyon miktarının belirlenmesi ve azaltılması ulusal ve uluslararası açıdan büyük öneme sahiptir. Ek olarak, tarımsal alanlardaki azot döngüsü içerisinde en önemli iki bilinmeyen N2 ve NH3 gaz salınım miktarıdır (metodolojik problemler nedeni ile hassas olarak belirlenememektedir). Bu nedenle azotlu gübre kullanımı sonucu açığa çıkan N2 ve NH3 gaz kayıplarının hassas olarak belirlenmesini sağlayacak yeni metotların geliştirilmesi gerekmektedir.

 

Grafik 1. Robotik sürekli akım bitki/toprak-denitrifikasyon inkubasyon sisteminin şeması ve görünümü (ProROFLOW – Senbayram ve ark., 2018)

·         Sunduğumuz bu projedeki

Toprak nemi ve gübre çeşitleri interaksiyonunun azotlu gaz kayıpları üzerindeki etkisinin belirlenmesi

·        

·         Projedeki ikinci hedefimiz ise Toros Tarım ve İstanbul Üniversitesi tarafından geliştirilen modern azotlu gübre ürünlerinin kullanım etkinliğini ve sera gazı salınımına etkilerini geliştirmiş olduğumuz robotik sistem ile test etmektir.  Sonuç olarak, yeni gübre formülasyonlarının tarımsal üretim için uygunluğu ve her bir uygulamada kullanılacak maksimum dozun belirlenmesi hedeflenmektedir. 

Projede kullanılacak olan bitki/toprak inkübasyon sistemi, N2, ve NH3 emisyonu dahil olmak üzere N2O, CO2 ve CH4 gazlarının hepsinin direkt, online ve otomatik alarak ölçülebileceği sınıfının en gelişmiş örneği olacak şekilde tasarlanmıştır (Grafik 1 – (Senbayram ve ark., 2018-2019). Proje çıktılarının ülke ekonomisine sağlayacağı katkının yanında iklim, çevre ve insan sağlığı açısından büyük tehdit oluşturan sera gazi salınımının azaltılabilmesi için etkin tekniklerin geliştirilmesinde öncü rol oynayacağını öngörmekteyiz.