"21. Yüzyıl Penceresinden Kültür ve Kimlik” Uluslararası Sempozyumu


Etkinlik Kategorisi: Bilimsel Kongre / Sempozyum Organizasyonu

Etkinlik Türü: Sempozyum

Etkinlik Organizasyonu Yılı: 2014

Katılımcı Sayısı: 134

Özet:

Zaman içinde, farklı yaklaşımlar ile ele alınan kültür ve kimlik kavramlarına içinde bulunduğumuz yüzyıldan bakmak bir ihtiyaç haline gelmiştir. Bu noktadan hareketle, 20. yy deneyiminin ardılı olan yüzyıla etkisi, yüzyıllar arasındaki kültür ve kimlik kavramlarına yöneltilen görüş farklılıklarının incelenmesi, söz konusu ihtiyacı da belirli bir ölçüde giderecektir.  Kültürün kimliğin oluşumunda, gelişiminde / evriminde, entegrasyonunda ya da asimilasyonunda  21. yy itibari ile oynadığı rolü irdelemek, böylelikle kültür ve kimlik ilişkisine multidisipliner bir bakış sağlamak sempozyumumuzun amacıdır. Kültürün ve kimliğin farklı disiplinlerde ele alınışı, içinde bulunduğumuz zamandan bu kavramlara bakış ve onların incelenmesi konusunda belirleyici olacaktır. 

Sempozyumda küreselleşen ve bununla birlikte değişmekte olan çağdaş dünyada kimlik meselesini ele almayı öneriyoruz. Kimlik anlayışı nedir? Kimliğin temelini oluşturan dış ve iç faktörler nelerdir? Etnik gruplar nasıl bu kadar karmaşık / sofistike ve esnek biçimde birbirlerini etkilemekte, aynı zamanda sistemin toplum, kültür, sanat ve din gibi paradokslarını bu kadar açık yansıtabilmektedirler? Etnik gruplar, çok kültürlü toplumlarda nasıl asimile olmadan kalmayı başarıyorlar? Toplumsal ve azınlıklara karşı anlayışın oluşumunda medyanın rolü nedir? Sempozyumda bunun gibi problemlerin ele alınması öngörülmektedir.

Sempozyum kültür, edebiyat, tarih, felsefe, sanat ve din bilimcileri, sosyolog, etno-psikolog, iletişim bilimciler, medya mensupları ve ilgilenen herkese açıktır.

 

Sempozyumun Amacı:   

Kültürün kimliğin oluşumunda, gelişiminde / evriminde, entegrasyonunda ya da asimilasyonunda  21. yy itibari ile oynadığı rolü irdelemek, böylelikle kültür ve kimlik ilişkisine multidisipliner bir bakış sağlamak sempozyumumuzun amacıdır. Kimliğin ayırt ediciliğinde kültürün işlevi, kimliğin algılanışında kültürün verdiği ipuçları, kültürdeki kimliksel kazanımların ortaya konabilmesi, birçok disiplinin bir arada aynı konuyu incelemesi ile mümkün olabilir. Bu sempozyumdaki amacımız da, zamanın belirleyiciliği ile kimlik ve kültür arasındaki ilişkinin daha anlaşılır kılınmasına katkıda bulunmaktır. Başka bir deyişle bu sempozyumda amaçlanan kimlikten kültüre ve kültürden kimliğe bir doğru çizme çabasıdır.