Tarihi Kent Meydanlarının Morfolojik Değişimi: Sivas Tarihi Kent Meydanı Örneği


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Erciyes Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Belma Yağcı Topcu

Danışman: Filiz Sönmez

Özet:

Tarihin ilk çağlarından beri bulundukları kentin temel unsuru ve kent kültürünün yansıması olan meydanlar, kent kimliğinin okunması sürecinde aktif rol oynamakta ve günlük hayatın alışveriş, dinlenme-eğlenme, ulaşım gibi faaliyetlerini ve önemli toplumsal olaylarını, açık-yarı kapalı-kapalı alanlarında barındırmaktadır. Toplumsal yaşamın yansıması olarak; sosyal, kültürel, ekonomik ve teknolojik değişim ve gelişim meydanların farklı niteliklerde biçimlenmesine neden olmakta ve kentin önemi, tarihsel, mekânsal ve sosyal gelişim ve değişimi, kent ve kentli kimliği bir anlamda kentin hafızası gibi kente dair her tür bilgi meydanlar üzerinden okunabilmektedir.

Bu çalışmada Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemleri içinde varlığını sürdürmüş olan Sivas Tarihi Kent Meydanının morfolojik değişimi ve gelişiminin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda Sivas Tarihi Kent Meydanının tarihsel katmanlar içerisinde geçirmiş olduğu değişimler ve yaşanan dönemin özellikleri ile eklemlenen yapısal yeniliklerle mekânsal gelişimi, meydanın oluşum evreleri, taşıdığı kültürel izleri, Sivas kenti için oluşturduğu imge ve kente kattığı işlevsel değerler incelenmiştir. 

Çalışmada yöntem olarak, Sivas Kent Meydanı ile ilgili araştırmada nitel araştırma yöntemi ve nitel araştırma desenlerinden durum çalışması birincil çalışma yöntemi olarak kullanılmıştır. Çalışma sonunda elde edilen bulguların, kent meydanının çok katmanlı tarihi dokusunun korunarak kent meydanına yapılacak yeni planlamalar için bir altlık oluşturması öngörülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Sivas Tarihi Kent Meydanı, Morfolojik değişim ve gelişim, kentsel ve yapısal faktörler